Avokádo se v poslední době stává stále oblíbenějším a to nejen díky nepřebernému množství nejrůznějších salátů a pomazánek, do kterých ho můžeme použít, ale především díky svým výživovým hodnotám, které ho právem řadí mezi superpotraviny. V následujícím článku se dozvíte něco víc o jedné z nejzdravějších potravin vůbec. Na konci článku se také můžete inspirovat zdravým a lehkým receptem, který obohatí váš jídelníček a zároveň prospěje vašemu tělu i mysli. 

Co avokádo vlastně je?

Málokdo ví,že avokádo je vlastně ovoce i když se od ovoce, které je většinou plné cukrů liší. Toto ovoce hruškovitého tvaru totiž cukr téměř neobsahuje, pouze ve velmi malém množství ve slupce, která se nejí.

Skládá se totiž z 80 % z tuku – z nenasycených mastných kyselin, které se neukládají do podkožního tuku, snižují cholesterol a celkově prospívají našemu srdci. Zralé avokádo poznáme podle barvy (tmavě zelená/nahnědlá), ale především podle měkkosti-avokádo vhodné ke konzumaci je na dotek velice měkké.

Proč bych ho měl(a) jíst?

Avokádo obsahuje řadu vitamínů důležitých pro naše tělo např. A, C, E, K, H nebo B. Je to až 30 % denní doporučené dávky!

Avokádo se pyšní také velkým množství magnesia, které snižuje bolesti při migréně nebo křečím,které často doprovázejí sportovní aktivity. Velké množství draslíku v něm (dokonce větší než v banánech) předchází mozkových příhodám nebo rakovině.

Na ovoce (ale i zeleninu) obsahuje avokádo velké množství bílkovin a proto je oblíbené nejen mezi příznivci alternativního způsobu stravování (vegetariáni,vegani).

Avokádo lze také použít jako mast na kožní problémy nebo vlasovou masku.

Velké množství studií prováděných po celém světě potvrzují pozitivní účinky avokáda na lidský organismus.

Jednoduše kdo jí avokádo je zdravější než ten, kdo ho nejí.

Není to moc drahé? 

Cena avokáda za kus se nejčastěji pohybuje okolo 25-40 Kč za kus, přičemž se cena během roku mění. Vzhledem k velikosti avokáda se nám cena může zdát vyšší. Vezmeme-li však v potaz jeho prospěch pro naše tělo, cena je zanedbatelná.

Avokádová pomazánka – recept!

Ingredience:

  • zralé avokádo (měkké na dotek)
  • pepř,sůl
  • cibule
  • rajče
  • nízkotučný tvaroh/pomazánkové máslo

Postup:

Avokádo rozkrojíme podélně v půlce a vyjmeme pecku. Následně pomocí lžíce zbavíme avokádo slupky a dáme ho do misky, kde ho rozmělníme vidličkou. Přidáme sůl a pepř a nadrobno nakrájenou cibuli s rajčaty. Na závěr můžeme přidat trochu tvarohu nebo pomazánkového másla (asi 2 lžíce).

Pomazánku můžeme použít např. na kukuřičné  nebo rýžové plátky, které jsou nízkokalorické a v kombinaci s avokádem velmi chutné.

Dobrou chuť 🙂 

Rozálie Geheimnisová

Přečtěte si další články o hubnutí:

Hubnoucí Kápo

Vše, co jste potřebovali vědět o hubnutí on nikdy nevěděl. A proto se projedl do 100 kg váhy, aby znovu musel pochopit, jak se dá hubnout i bez hladu. Dnes je hlavní redaktorem našeho magazínu, protože si prošel vším od nadváhy, zdravotních obtíží, až po jojo-efekty a hlavně udržitelné hubnutí. To ho dodnes drží fit a v pevné a štíhlé postavě.